+38 (068) 69 65 060
Меню
Методи лікування Себорейного дерматиту

Методи лікування Себорейного дерматиту

30 листопада 2020
ПОДІЛИТИСЬ

Якщо вам вже довгий час надокучає лупа, сухість шкіри голови, свербіж, який привертає зайву увагу та надає відчуття дискомфорту, потрібно звернутись до лікаря-дерматолога.

Близько 20% людей зустрічаються з такою проблемою як білі лусочки на шкірі голови, яку ще іншим словом називають лупа. Важливо звернутись до спеціаліста тому, що лікування лупи на ранній стадії дозволить уникнути поширення такого процесу як себорея.


Що таке себорейний дерматит або себорея?

Себорейний дерматит, або просто себорея - це патологічний стан дерми, що включає в себе порушення функції сальних залоз та зміну якісного складу секрету сальних залоз. Процес зазвичай розташовується на волосистій частині голови, бровах, віях, крилах носа, ділянка шкіри за вухами, бороди, вусах, на лобі близько волосистої частини голови, зовнішнього слухового проходу, зовнішніх статевих органів, складок тіла.

Тобто ті місця, де найбільш локалізовані сальні залози. На цих ділянках видно плями червоного кольору з лущенням зверху. Лущення може бути сухе або мокре. При пітливості така картина дає ще значний свербіж. Сама себорея, звичайно, не з приємних явищ, тому вчасно звернутись до лікаря - це правильний крок для уникнення такої картини захворювання.


Які симптоми себорейного дерматиту?

Все починається з пошкодженої шкіри, яка дає відповідні симптоми. Для пацієнта це зазвичай досить неприємне відчуття стягнутості, сухості шкіри, особливо після вмивання холодною водою, свербіж.

Шкіра виглядає тьмяною та відчувається запах шкірного сала. Пори розширені та забиті лусочками шкіри разом зі шкірним салом. Внаслідок такого порушення роботи сальних залоз себорея часто ускладнюється піодерміями. Якщо локалізація на волосистій частині голови, то ускладнення включає в себе себорейне випадіння волосся, яке під час вагітності посилюється. 


Діагностика себорейного дерматиту.

Діагностує себорейний дерматит лікар - дерматолог, який по об‘єктивних та суб‘єктивних даних пацієнта проводить диференційну діагностику, призначає додаткові методи обстеження, які полегшують етап встановлення діагнозу. Після цього лікар назначає лікування та надає подальші рекомендації.


Види себорейного дерматиту.

В залежності від віка пацієнта та інших етіологічних факторів розрізняють суху, жирну та змішану себорею. 


  • Суха себорея зустрічається переважно в дітей до статевого дозрівання. Це пов‘язано з не такою інтенсивною роботою сальних залоз. Локалізуються лусочки на гіперемованій шкірі обличчя, спини, грудей, шкірі голови. Що важливо, зустрічається частіше у світловолосих людей.
  • Жирна себорея своєю чергою поділяється на рідку жирну себорею та густу. Рідка себорея локалізується зазвичай на волосистій частині голови, носо-губного трикутника у дівчаток підліткового віку. Шкіра виглядає жирною, волосся завдяки жирним лусочкам склеюється, виглядає неохайно. Густа жирна себорея характеризується розширеними порами зі забитими вивідними протоками брудно-сірого кольору. Характерна для віку 16-20 років. 
  • Змішана себорея характеризується поєднанням сухої та жирної себореї. Можуть бути прояви жирної себореї на обличчі разом з сухістю шкіри волосистої частини голови.


Отже, клінічні прояви себорейного дерматиту є варіабельні та залежать від багатьох чинників. 


Причини виникнення себорейного дерматиту.

Виділяють певні фактори появи себорейного дерматиту в людей різного віку. Велику увагу слід звернути на:


  • спадковість (наявність у когось з членів сім‘ї даного захворювання);
  • порушення функції роботи ендокринної системи (збільшення продукції андрогенів);
  • фізіологічна себорея може бути у підлітковому віці внаслідок значної роботи гормональної системи і вирішитись самостійно;
  • захворювання грибкової етіології може провокувати себорею;
  • дефіцит певних вітамінів в організмі людини;


В кожному окремому випадку слід індивідуально підходити до проблеми появи себорейного дерматиту, тому самолікування в більшості випадків не дає зовсім ніякого ефекту.


Які існують ефективні методи лікування себорейного дерматиту?

Першим важливим кроком у лікуванні себорейного дерматиту є консультація з лікарем - дерматологом. Під час консультації лікар розпитає все, що необхідно для якісної діагностики та лікування. Вибір методу вирішення проблеми переважно на стороні консервативного. Тобто лікування відбувається препаратами зовнішнього та внутрішнього застосування. Сюди включають засоби:


  • вітамінотерапії;
  • протимікотичні комбіновані засоби за потреби;
  • шампуні та креми спеціального призначення;


Також у лікуванні себорейного дерматиту ефективним вважають ультрафіолетове опромінення. Всі методи, що застосовують для вирішення цієї проблеми назначаються лише лікарем індивідуально для кожного на певний період часу.

Рекомендації після лікування себорейного дерматиту полягають у подальшому користуванні засобами по типу шкіри для підтримки правильної роботи сальних залоз та уникнення рецидиву захворювання.