+38 (068) 69 65 060
Меню
Вірусні інфекції шкіри

Вірусні інфекції шкіри

30 січня 2024
ПОДІЛИТИСЬ

Найпоширеніші вірусні захворювання шкіри


До найпоширеніших вірусів, що вражають шкіру та слизові оболонки, належать:


  1. Контагіозний молюск. Це вірусна інфекція, що передається при безпосередньому контакті з хворим. У більшості випадків вражає пацієнтів з низьким імунітетом. Висипання з’являються на відкритих ділянках шкіри. З часом можуть переходити на закриті частини тіла. Зазвичай такі новоутворення не викликають дискомфорту, але інколи хворий скаржиться на свербіж та незначну болючість. Лікування полягає у видаленні новоутворення з подальшою антисептичною обробкою очищеної ділянки.
  2. Герпес. Інфекція може передаватися контактним або статевим шляхом. Проявляється у вигляді естетичного дефекту на шкірі (пухирцеві висипання), що супроводжується фізичним дискомфортом, болем, печінням. Може призводити до розвитку ускладнень. Лікування герпетичної інфекції залежить від штаму віруса. Терапія полягає у прийомі противірусних препаратів на основі ацикловіру, використанні засобів для зовнішнього нанесення та проведенні імуномодулюючої терапії. Рецидив герпесу можливий після перенесення хвороби, переохолодження чи перегріву організму або при наявності провокуючих факторів, які послаблюють захисні функції організму.
  3. Папілома. Вірус папіломи людини може спровокувати появу папілом, кондилом або бородавок. Це доброякісні новоутворення на шкірі вірусного генезу. Можуть мати м’яку або щільну консистенцію. Колір такого новоутворення може варіювати від світло-рожевого до коричневого. Передача ВПЧ можлива контактним або статевим шляхом. Після проникнення вірусу в організм він може тривалий час не проявляти себе. Спровокувати його активацію може зниження імунітету або інші чинники.
  4. Оперізуючий лишай. Вірусне захворювання шкіри, що передається повітряно-крапельним шляхом. Після першого контакту з вірусом у хворого виникають симптоми вітряної віспи. Після одужання збудник залишається в організмі. Його активізація може відбутися через багато років під дією провокуючих факторів (переохолодження організму, перенесення стресу і т. д.). На шкірі по ходу іннервації нерва з’являються болісні згруповані бульбашки, що містять прозору рідину. Больові відчуття можуть зберігатися навіть після одужання. Хворіють вітряною віспою та оперізуючим лишаєм лише один раз у житті. Виключення можливі у ВІЛ-інфікованих пацієнтів.


Лікування


Лікуванням будь-яких вірусних інфекцій шкіри займається лікар-дерматолог. Спочатку спеціаліст проводить обстеження для визначення типу збудника. Діагностика полягає у візуальному огляді ураженої ділянки шкіри, вивченні анамнезу та дерматоскопії. Інколи пацієнту призначають аналіз крові, сечі, гістологію, імунологічне обстеження.

Терапія вірусних інфекцій шкіри є комплексною та може полягати в наступному:


  • Прийом противірусних препаратів. Зазвичай призначаються у формі таблеток. При виборі препарату лікар звертає увагу на тип збудника, що викликав захворювання.
  • Використання ліків для зовнішнього нанесення. Це можуть бути мазі, гелі, розчини, здатні знімати симптоми захворювання та полегшувати стан хворого.
  • Прийом препаратів, дія яких направлена на підвищення захисних сил організму. Це пов’язане з тим, що у більшості випадків розвиток вірусної інфекції шкіри пов’язаний саме зі зниженням імунітету.
  • Прийом седативних засобів. Їх призначають у випадку, коли розвиток інфекції на шкірі пов’язаний зі стресом, що супроводжується надмірною дратівливістю, порушенням сну, нервозністю.
  • Апаратне лікування. Для лікування контагіозного молюску, папілом, бородавок можуть використовуватися кріодеструкція, електрокоагуляція, лазерна терапія.
  • Проведення диференційованої імунокоригуючої терапії. Таке лікування показане при значних чи рецидивуючих ураженнях шкіри.

Вірусні інфекції шкіри-_1


Профілактика


Профілактика вірусних інфекцій шкіри полягає перш за все у дотриманні особистої гігієни. Дуже важливо тримати шкіру в чистоті. Для цього необхідно:


  • щоденно вмиватися вранці та ввечері;
  • регулярно мити руки теплою водою з милом (обов’язково це треба робити перед їжею, після приходу з вулиці чи відвідування туалету);
  • щоденно приймати душ, а декілька разів на тиждень теплу ванну.
  • Також варто дотримуватися наступних рекомендацій:
  • не використовувати чужий одяг, рушники, гребінці та інші предмети гігієни та не ділитися своїми;
  • щотижня змінювати постільну білизну;
  • під час статевого акту, особливо з випадковим партнером, користуватися презервативом;
  • при появі будь-яких висипань на шкірі чи слизових оболонках необхідно звернутися до лікаря та при необхідності пройти курс лікування.


Не менш важливим способом профілактики вірусних інфекцій шкіри є зміцнення імунної системи. Для цього необхідно повноцінно та збалансовано харчуватися, загартовувати організм, відмовитися від шкідливих звичок, уникати стресових ситуацій, регулярно займатися спортом та гуляти на свіжому повітрі.

Якщо на шкірі з’явилися висипання, новоутворення, свербіння чи інші неприємні симптоми, не зволікайте з візитом до лікаря-дерматолога.